fbpx

Artikel fra BT, Fredag den 7. november 2003. Synes den er værd at tage frem igen, da jeg oplever mange børn ikke bliver forstået eller hørt, når de fortæller om disse ting.

Op til hvert femte barn har en meget udviklet 6. sans og evner, man ikke umiddelbart kan forklare. Det mener dansk forsker

De vælter ud af TV-skærmene i øjeblikket – de synske mænd og kvinder, men måske har du én inden for din egen dør. Et barn, der kan forudsige dødsfald i familien, eller kan føle, hvad dyr fejler. Det lyder godt nok som scener fra »Eksorcisten« eller »Åndernes magt«, men ifølge en dansk forsker er det bare en form for intelligens, som vi ikke tidligere har anerkendt.

Jørn Martin Steenhold mener, at 10-20 pct. af alle børn har særlige »magiske« evner. Skal man tro på amerikanske undersøgelser, er det antal oven i købet stigende.

Jørn Martin Steenhold er anerkendt legeforsker og udviklingschef i Rabo, der bl.a. sælger legeredskaber. Han er i gang med et forskningsprojekt, der skal kortlægge børn med særlige evner og finde ud af, hvordan man hjælper dem.

»Mange børn har disse særlige evner, men lærer at undertrykke dem, fordi de får nogle slag over nakken, når de kommer til at vise den side af sig selv. Det gør dem til ulykkelige mennesker også senere i livet,« siger Jørn Martin Steenhold.

Han har prøvet at lave objektive undersøgelser af børns evner. På den måde har han fundet frem til en række børn med udpræget sans for klarsyn.

Det vil sige, at enkelte af dem i 95-98 procent af tilfældene kan udpege, i hvilken af en række ens kasser, der ligger en genstand. Ifølge hans undersøgelser er det oftest meget kreative børn, der har evnerne.

Uforklarlige fænomener
Ved siden af undersøgelserne har Jørn Martin Steenhold 35 indsamlere, der sender ham beretninger om uforklarlige fænomener omkring børns evner.

I hans lager ligger både beretninger om børn, der kan forudsige, hvornår en bedsteforælder dør, og historier fra en dyrlæge, der har to drenge.

Hun oplever, at børnene ofte kan fortælle, hvad dyrene fejler, før hun overhovedet har undersøgt dem. I USA er der stort fokus på børn med evner for det uforklarlige. Her kaldes børnene Indigobørn, fordi de alternative kredse mener, at de har en særlig blå aura.

Ifølge amerikanske undersøgelser er der de sidste ti år blevet født markant flere børn med en høj intelligens og særlige evner som clairvoyance. I USA går diskussionerne på, om det er en mutation eller måske børn af rumvæsener.

Jørn Martin Steenhold lægger afstand til de forklaringer. Han håber, hans undersøgelser vil give en forklaring på, hvordan børnene gør og hvorfor.

De opfanger alt
»De sidste ti år har vi modtaget et totalt bombardement af viden og indtryk fra Internettet, mobiltelefoner og hele vores omverden. Små børn opfatter alt, hvad der rører sig omkring dem, og måske sker der noget med små følsomme børnehjerner, når de får den påvirkning,« siger Jørn Martin Steenhold.

Undersøgelsen har blandt andet fundet sted i daginstitutioner, og testene har form af lege, som Jørn Martin Steenhold leger med børnene. Men undersøgelsen er ikke blevet til uden modstand.

»Nogle af modstanderne mener, at der er tale om vildførelse af børn, pædagoger og forældre, og jeg er klar over, at det er en vandring på en knivsæg. Børnene skal ikke vises frem som god underholdning, men de ved godt selv, at de har særlige evner, og derfor sker der ikke noget ved at tage sig særligt af dem.

Meningen er tværtimod, at de skal lære sig selv bedre at kende og udvikle deres særlige evner. De bliver ikke lykkelige af at undertrykke dem,« mener Jørn Martin Steenhold.

Han mener, at børn med særlige evner, der ikke bliver anerkendt i værste fald har en risiko for at få diagnoser som autisme eller DAMP.