fbpx

Ja hvis du tager det franske navn for mælkebøtte, Pissenlit, og oversætter det til dansk, betyder det tisse-i-sengen.. Et meget rammende navn, da de friske mælkebøtteplanter er vanddrivende.

Mælkebøtter

 

Ud over at være vanddrivende er mælkebøtten suveræn til at rense dit blod. Saften fra rødderne er blandt de bedste måder at afgifte leveren på – og også rigtig god mod gigt og galdelidelser.
Mælkebøtter er meget rig på C-vitamin, mineraler og kalium – og indeholder faktisk dobbelt så meget A-vitamin som spinaten gør.

De bedste blade at blande i salaten er uden tvivl de små og sprøde blade der er kommet nu. De smager lidt bittert, men er meget lækre i salaten, på sandwich.
Hele planten kan bruges. Blade og blomster kan tørres og bruges som en udrensende te hele vinteren. Om sommeren er de smukke kronblade så fine at pynte salaten og kager med, men man kan også lave snaps eller koge sirup ud af dem. Rødderne kan også vaskes og laves te af eller du kan presse saften ud af dem som leverafgiftningsshot. Blomsterknopperne smager virkelig godt hvis de svitses på panden sammen med andre grøntsager og serveres til kød eller svitses med bacon, mums og velbekommen.